Natuurlijk zijn de vragen van een quiz belangrijk. Wanneer de categorieën en onderwerpen van de quizvragen niet interessant zijn, is de kans al kleiner dat je deze als leuk zal ervaren. Echter, de vragen zijn niet het enige aspect die een quiz leuk maken of niet. De hele entourage eromheen speelt ook een grote rol. Wie zit er in jouw quiz-team, wat is het thema van de quiz en waar wordt deze gespeeld? Voor een bijzondere quizlocatie in Maastricht kan het helpen contact op te nemen met een lokaal makelaarskantoor of te kijken op Funda Maastricht, voor het huren van een geschikte locatie. Maar nóg belangrijker dan de locatie: wie is de quizmaster?
Wat is een quizmaster
De quizmaster (of quizmistress) is degene die het hele spelletje leidt. Hij of zij stelt niet enkel de quizvragen, maar zorgt er ook voor dat de quiz in goede banen wordt geleidt. Daarbij zorgt de quizmaster voor interactie met de spelers, zorgt hij ervoor dat er niet wordt valsgespeeld en houdt hij de puntentelling bij. Vaak wordt voor het gemak een quizmaster ingehuurd. Dit is vaak iemand die ervaring heeft met het leiden van quizzen en spellen met groten groepen. Echter, afhankelijk van de duur van de quiz en de vraagprijs van quizmaster, kunnen hierdoor de kosten wellicht hoger oplopen dan verwacht. Wanneer je zelf een pubquiz organiseert, zit je daar natuurlijk niet op te wachten. Daarom volgen hier enkele tips hoe jij in slechts een paar stappen een geweldige quizmaster wordt!
Organiseer jij binnenkort een quiz bij jou thuis? Lees dan ook ‘Hoe maak je een housewarming pubquiz’
Waar moet je op letten
Om een goede quizmaster te worden zijn er enkele zaken waar je op moet letten: de voorbereiding, je presentatievaardigheden, interactie met het publiek, flexibiliteit en structuur. Daarbij is het ook belangrijk om achteraf te evalueren.
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk! Dat is zeker niet gelogen. Wanneer jij goed voorbereid bent, ben je zekerder van je zaak. Dit is niet alleen prettiger voor jou als quizmaster, maar ook voor de deelnemers van de quiz. Een goed voorbereidde quizmaster straalt autoriteit uit en dat zorgt ervoor dat de deelnemers sneller naar jou zullen luisteren en je serieus nemen. Er zijn verschillende manieren die je kunnen helpen bij een goede voorbereiding:
- Verzin niet alleen leuke en unieke quizvragen, maar zorg dat je de inhoud van de vragen en antwoorden ook goed begrijpt! Als jij zelf al niet weet waar je het over hebt, dan weten de quizzers dat al helemaal niet! Bereid je daarom voor op mogelijke vragen die je kunt verwachten of discussies die kunnen ontstaan;
- Wanneer vragen te moeilijk of te makkelijk blijken te zijn, of wanneer er een gelijkspel ontstaat, is het altijd handig om enkele back-up of bonusvragen achter de hand te hebben;
- Als jij zelf de vragen hebt verzonnen, is het verstandig deze door iemand anders te laten controleren. Zo kun je peilen of de vragen duidelijk zijn en wat de moeilijkheidsgraad ervan is. Indien nodig kun je zelfs de hele quiz een keertje proefdraaien om zaken zoals de timing te kunnen checken;
- Zorg dat je voldoende pennen, papier en antwoordformulieren hebt klaargelegd en eventueel reserve materiaal bij je hebt wanneer er last-minuten switches plaatsvinden in de teams;
- Wanneer je gebruik maakt van techniek, zul je deze vooraf even moeten testen. Werken de microfoons, projectoren en/of schermen, apps of programma’s die je nodig hebt voor de quiz? En is alles goed zichtbaar en verstaanbaar door de hele ruimte?
- Zorg altijd voor back-up! Niet alleen wanneer het de quizvragen betreft, maar ook omtrent de accu van elektrische apparaten, reserve materialen en personen.
Presentatievaardigheden
Het presenteren van een quiz is misschien wat luchtiger, maar is vergelijkbaar met het geven van een presentatie. Houd jij er niet van om voor een groep mensen te spreken, dan is het quizmaster-schap misschien niks voor jou. Maar je kan het natuurlijk altijd leren! Houd dan vooral rekening met het volgende:
- Ben enthousiast! Het enthousiasme van de quizmaster heeft een grote impact op de ervaring van de deelnemers. Wanneer de quizmaster zelf al niet enthousiast is over de quiz, hoezo zouden de quizzers zelf dat dan wel zijn? Begin met een opzwepende introductie en let op de intonatie in je stem.
- Ben duidelijk. Probeer duidelijk te articuleren en luid te spreken. Wanneer je staat te mompelen is het moeilijk voor anderen om hun aandacht erbij te houden. Gebruik korte zinnen en ben to-the-point. Dat werkt het best!
- Let op de tijd. Zorg voor een soepele overgang tussen de vragen en vermijd lange pauzes. Geef deelnemers een duidelijk tijdslimiet voor het beantwoorden van vragen. Hierdoor wordt de quiz niet te langdradig en raken deelnemers verveeld.
Interactie met het publiek
Interactie met het publiek is voor een quizmaster heel belangrijk. Het moet namelijk geen one-man-show worden. Door de deelnemers actief te betrekken, blijven ze alert en haken ze minder snel af. Interactie met het publiek kan op verschillende manieren. Het is maar net wat het best bij jou past.
- Stel tussendoor vragen aan het publiek om ze alert en betrokken te houden. Je kunt bijvoorbeeld vragen of ze het naar hun zin hebben, wat ze van de vragen vinden en hoe de quiz toe nu toe gaat.
- Humor is een belangrijke factor. Hierdoor blijft de sfeer ontspannen en luchtig en voelen de deelnemers zich snel op hun gemak. Pas wel op dat je het niet overdrijft, want dan kunnen grapjes beledigend overkomen.
- Geef positieve feedback aan de quizzers en zorg ervoor dat elk team zich gezien en gewaardeerd voelt. Je kunt creatieve antwoorden prijzen of troost bieden wanneer een antwoord niet goed was, maar wel ‘goed geprobeerd’!
Flexibiliteit en structuur
Als quizmaster dien je zowel flexibel te zijn in de omgang met het publiek, maar ook structuur kunnen aanbrengen.
- Is het publiek moe of duurt de quiz langer dan verwacht? Maak dan de beslissing de quiz in te korten of even een pauze in te lassen. Hints geven wanneer vragen toch te moeilijk blijken te zijn, kan ook al helpen.
- Wees kalm en transparant bij onverwachte tegenvallers. Werkt de techniek niet mee? Ben eerlijk naar het publiek en start de quiz dan alvast op papier of neem nog even de huisregels door.
- Herinner de deelnemers regelmatig aan de spelregels en houd de tijd in de gaten.
- Wees duidelijk en eerlijk over de puntentelling. Ga je hier te laks mee om, dan zullen de deelnemers er ook met de pet naar gooien.
Evaluatie
Aan het eind van de quiz bedank je natuurlijk de deelnemers voor hun inzet en aandacht. Tevens, bedank je eventueel het personeel en de uitbaters van de locatie waar je de quiz hebt georganiseerd. Tot slot kun je de deelnemers nog vragen om feedback of ze een formulier laten invullen. Hierdoor weet je wat er goed ging en wat je nog kunt verbeteren voor de volgende keer.