Een pubquiz kan natuurlijk over van alles en nog wat gaan. Vaak komt er van alles in aan bod, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook een thema kiezen voor de hele quiz. Muziek kan bijvoorbeeld een leuk thema zijn als je zelf muziekfanaat bent en je vrienden, familie of collega’s waarmee je de quiz gaat doen dat ook zijn. Maar voordat je begint met het samenstellen van een pubquiz over muziek, is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen.
1. Voor wie is de quiz bedoeld?
Je publiek is een belangrijke factor in het samenstellen van je pubquiz over muziek. Mensen raken immers gefrustreerd als ze bijna niets weten en dat gaat ten koste van het plezier. Daarvoor sloof je je natuurlijk niet uit. Kijk dus goed wie er mee gaan doen aan de quiz, want de muzieksmaak en kennis van mensen hangt vaak samen met hun leeftijd. Oudere mensen weten vaak weinig over de muziek van nu, maar wel veel over de muziek van vroeger. Bij jongere mensen is het vaak andersom. Speel daarom in op je publiek en zorg bij een gemengd publiek voor goed gebalanceerde variatie.
2. Over wie kan ik vragen stellen?
Stiekem is het best ingewikkeld om een hele quiz over muziek samen te stellen, zeker als je wilt dat het een avondvullend programma wordt. Het kan geen kwaad om buiten je eigen kennis en weetjes te treden om een toegankelijke en goed gebalanceerde quiz te kunnen maken. Wil je bijvoorbeeld meer vragen over Nederlandse artiesten, maar zit je daar niet zo goed in? Kijk dan eens op de website van een boekingskantoor. Daar kun je zien: O, deze zangers worden het meest geboekt, dus het is een goed idee om daar vragen over te bedenken.
3. Hoe zorg ik voor een gevarieerde muziekquiz?
Variatie aanbrengen in je muziekquiz is meer dan het inspelen op eventuele verschillende doelgroepen. Het is ook het integreren van verschillende genres. Maar misschien minstens net zo belangrijk is het gebruiken van verschillende vormen. Je hebt natuurlijk de standaardvragen, maar die kun je afwisselen met andere soorten rondes. Doe bijvoorbeeld een ronde waarbij je intro’s laat horen en mensen laat raden om welk nummer het gaat. Of speel twee nummers door elkaar af en vraag om ze beide te identificeren.
Je kunt zelfs een karaoke-ronde proberen in elkaar te zetten. Ook een op beeld gebaseerde ronde is leuk ter variatie, zoals tien foto’s van drummers of albumhoezen die mensen dan correct moeten raden.
4. Welke moeilijkheidsgraad is passend?
De juiste moeilijkheidsgraad kiezen ook een uitdaging op zich. Het is natuurlijk saai om alleen maar makkelijke vragen te stellen, maar te veel moeilijke vragen gaat mensen vooral frustreren. Als het vooral gezellig moet zijn, kun je het niveau laag houden. Maar als je er kennisstrijd van wilt maken, dan is een mix van makkelijke, gemiddelde en lastige vragen aan te raden. Een goede richtlijn die je daarbij zou kunnen aanhouden is zestig procent vragen die voor de meeste deelnemers haalbaar zijn, dertig procent vragen die wat minder mensen zullen weten en tien procent vragen die echt maar enkelen gaan weten.
Onderschat in ieder geval niet hoeveel werk het gaat zijn om een goede pubquiz over muziek samen te stellen. Juist omdat je moet inspelen op je publiek en voor variatie wilt zorgen, gaat er veel werk in zitten. Zeker als je er een avondvullend programma van wilt maken en dus relatief veel rondes en dus ook vragen nodig hebt. Maar het is natuurlijk wel hartstikke leuk om de door jou bedachte quiz tot leven te zien komen en mensen een leuke avond te zien bezorgen.